[SOLIDARITI DAN DOA TANPA PUTUS BUAT SELURUH UMAT ISLAM, KHUSUS BUAT PALESTIN]

Bismillahirrahmaanirrahiim,

سُبۡحَٰنَ ٱلَّذِيٓ أَسۡرَىٰ بِعَبۡدِهِۦ لَيۡلٗا مِّن

ٱلۡمَسۡجِدِ ٱلۡحَرَامِ إِلَى ٱلۡمَسۡجِدِ ٱلۡأَقۡصَا ٱلَّذِي بَٰرَكۡنَا حَوۡلَهُۥ لِنُرِيَهُۥ مِنۡ ءَايَٰتِنَآۚ إِنَّهُۥ هُوَ ٱلسَّمِيعُ ٱلۡبَصِيرُ

Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
http://ulamasedunia.org/2016/05/15/palestin-antara-perjuangan-umat-dan-persaingan-kuasa/

Hari ini kita menyambut hari Solidariti Antarabangsa buat Palestin , menyatakan suara pembelaan serta cintakan keamananan demi membela mereka yang tidak dosa , ditindas tanpa perikemanusiaan.

Keganasan dan sejarah hitam berdarah yang menimpa umat Islam di Palestin, Syria, Etnik Uighur di China, Etnik Rohingya di Myanmar, Kashmir dan seluruh umat Islam yang tertindas yang menggemparkan satu dunia kian terhakis dan dilupai oleh segelintir ummat Islam, seolah-olah dianggap isu ini telahpun selesai dan mereka hidup dalam keadaan aman.

Sebaliknya itu tidak berlaku di tempat mereka, keganasan terus menerus berlaku tanpa henti, rancangan-rancangan tidak pernah lelah disusun dan diatur hanya untuk menindas umat Islam disana sekaligus menghancurkan negara umat Islam tetap dalam perancangan mereka. Beginilah sikap Zionis yang tidak senang melihat umat Islam dalam keadaan aman.

https://www.aljazeera.com/news/2019/10/bars-china-officials-xinjiang-crackdown-191009025000362.html

Andai kata kita ditempat mereka, apa yang keluar dari mulut kita sudah pastinya ungkapan “Doakan kami” dan “Bantulah kami “. Kerana apa? Kerana mereka tidak mengecapi keamanan seperti yang kita rasai. Mereka berterusan merisaukan kehilangan keluarga dan anak anak mereka. Si anak pula takut kehilangan ibunya. Terlalu sedih dan sayu jika digambarkan.

Hari ini kita masih ada ahli keluarga di sisi, sebaliknya mereka kehilangan ahli keluarga di hadapan mata mereka sendiri. Hari ini kita masih diberi peluang menimba ilmu di semua peringkat pengajian, sekolah dan universiti sebaliknya mereka, peluang ini tidak senang dikecapi.

Hari ini kita terlalu bebas ke mana sahaja kita ingin tuju, sebaliknya mereka terlalu takut dan risau ingin keluar dari rumah.

Hari ini bekalan makanan kita lebih dari cukup, sebaliknya bagi mereka bekalan sekadar mencukupi untuk seharian.
Nikmat manakah lagi yang kita harus dustakan?

Namun dalam kedukaan dan kerisauan yang terus melanda mereka, apa pula peranan kita sebagai saudara seagama? Adakah kita hanya beranggapan mereka sudah selamat? Mereka sudah bebas dari cengkaman? Hanya tembakan doa tetap perlu diteruskan kepada seluruh muslimin dan muslimat di seluruh dunia khususnya mereka yang ditindas .

الدعاء صلاح المؤمن

Doa itu senjata Mukmin

Siapakah yang mampu menghalang kuasa doa? Rasulullah berdoa untuk kemenangan Badar, lalu diberi kemenangan, Nabi Yunus AS berdoa memohon keampunan sewaktu berada dalam perut Nun, lalu diampunkan Allah. Meskipun hanya mampu berdoa, sekurang kurangnya itu tanda usaha kita dan tanda kasih serta sayang buat saudara kita di sana berbanding kita saudara seislam hanya punya rasa belas kasihan dan berdiam diri sahaja.

Ayuh sahabat muslimin dan muslimat, titipkan doa buat mereka walaupun sekali dalam sehari, kita tunjukkan solidariti yang berterusan dan kita azam untuk tetap terus berdoa buat mereka kerana mereka adalah saudara kita, kerana mereka adalah keluarga kita, kerana mereka insan tidak bersalah, kerana mereka memiliki fitrah sama dengan kita yang menginginkan keamanan terus dikecapi. Semoga dengan usaha ini, ianya menjadi saksi di akhirat kelak untuk kita jawab di hadapan Allah tentang tanggungjawab kita terhadap saudara kita.

اللهم أَعِزَّ الإسلامَ و المسلمين , اللهم أَذِلََّ الشِركَ و المُشرِكِين , أللهم انْصُرْ اخوانَنَا المسلمين و المجاهدين و المُسْتَضْعَفِين , فى فلسطين و فى لُبْنَان و فى العراق وفى كل مكان و فى كل زمان

Ya Allah! Muliakan Islam dan orang islam. Ya Allah! Hinakan Syirik dan musyrikin. Ya Allah! Tolonglah saudara-saudara kami yang muslim dan mujahidin dan golongan-golongan lemah, di Palestine, di Lubnan, di Iraq dan di semua tempat dan di semua masa.

Amiin Amiin


Muhammad Rasydan bin Junuh,
Kluster Pembangunan Insan Neo-Siswa Universiti Malaya.
Pencinta keamanan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: